BiH službeno kandidirala 22 nekropole stećaka za listu svjetske baštine

Bosna i Hercegovine uputila je u UNESCO-u materijal za nominaciju nekropola stećaka za upis na Tentativnu listu svjetske baštine, čime je završena službena prijava stećaka kao kulturnog dobra. Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović naglasio je da je BiH inicijator zajedničkog projekta nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine u kojem, uz BiH, učestvuju i Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

“Projekat je važan za afirmaciju cijelog regiona i jedini je koji ove zemlje vode bez posredovanja neke strane institucije”, podsjetio je ministar Nović.

Na konačnom popisu nalaze se 22 nekropole u BiH, dok će, kao dio zajedničke nominacije, Hrvatska ponuditi dvije, a Srbija i Crna Gora po tri nekropole, priopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema procjenama, proces uvrštenja na Tentativnu listu ne bi trebao biti duži od dva mjeseca, a nominacioni dosje, čija izrada slijedi nakon što je predat fajl za Tentativnu listu, radit će sve četiri zemlje zajedno.

Plan je da kompletan materijal za prijavu stećaka za uvrštenje na Listu svjetske baštine UNESCO-a bude predan do 31. siječnja 2013. godine, da bi se stekli uvjeti da nekropole na Listu svjetske baštine budu uvrštene u ljeto 2013. godine.

poskok.info

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s