Stolačka mladež u Zagrebu na susretu s Papom

Na susret sa Sv. Ocem Papom Benediktom XVI. u Zagreb 4. i 5. lipnja 2011. hodočastili smo i mi mladi iz Stoca sa svojim dumom don Rajkom Markovićem. Nas 60 mladića i djevojaka iz Stoca pošli smo u subotu rano ujutro 4. lipnja sa svojim župnikom prema Zagrebu. Usput su nam se pridružili mladi iz župe Dračevo sa svojim župnikom don Ivicom Borasom i mladi iz Mostara župa Sv. Matej sa svojim svećenikom don Nikolom Menalom.

Na putovanju odlična atmosfera: odmori, pjesma, razgovori, kave, slikanja… U Zagrebu u Trnju lijep i srdačan doček u župi Sv. Male Terezije. Prijateljski nas je primio župnik don Željko sa svoja dva kapelana i sa župljanima koji su nas poveli u svoje obitelji na osvježenje, okrjepu i odmor. Po podne u 16,00 sati svi skupa nas 180 iz Hercegovine i njih 100-tinjak iz župe krenuli smo prema Trgu Bana Jelačića na susret mladih s Papom. Kažu da nas je bilo oko 50.000. Susret je prošao u nezaboravno – lijepom ozračju u molitvi, pjesmi, klanjanju, radosti… što je samo trebalo doživjeti, a teško je rječima opisati. Poslije opet u obitelji na prenoćište i sutri dan u nedjelju, 5. lipnja na susret s Papom na Hipodromu.

Kako je bilo fantastično promatrati rijeke naroda kako se slijevaju prema zagrebačkom Hipodromu u ranim jutarnjim satima. Program, doček Sv. Oca, sv. Misa, propovijed Papina, pozdravi, redari, organizacija, helikopteri, 400.000 vjernika koji u molitvi i pjesmi jednom dušom dišu, ma to nam je svima ostalo duboko zapečaćeno u srcu. Poslije svega opet na ručak, osvježenje i odmor kod naših domaćina i u 17,00 sati u nedjelju polazak iz Zagreba. Usput prepričavanje doživljaja i opet ona lijepa hodočasnička klima. Posjetismo crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini – Krbavsko Polje u Lici, gdje nas lijepo primi i ugosti župnik fra Nedjeljko, koji nam u nekoliko rečenica pozdrava ispriča svu mučeničku povijest našeg hrvatskog naroda. Poslije, pjesma i odmor u crkvenom dvorištu.

Na „Odmorištu Krka“ pozdravismo se sa svojim suputnicima u želji i nadi da opet negdje zajedno hodočastimo. U ponedjeljak, 6. lipnja u ranim jutranjim satima dođosmo u Stolac, puni prekrasnih dojmova koji će nam trajno ostati u sjećanju.

zupa-stolac.com

Komentiraj