Susret Raguža u Stocu

Raguži iz cijelog svijeta jučer su se ponovno okupili u Stocu gdje je već tradicionalna postala manifestacije ”’Otkud da te zovnem rode – Raguži 1610”. Prošle su godine Raguži proslavili 400 godina svoje loze, a u Stolac su došli Raguži baš sa svih kontinenata. Tu su tradiciju nastavili i ove godine pa je Stolac jučer ponovno bio u znaku Raguža. Sve je počelo još u petak u Gornjem Hrasnu (Lastva) gdje su kod spomenika zahvalnosti u prvom Raguževu groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće. Služena je i sveta misa za sve pokojne iz roda Raguža. Ispred crkve sv. Ilije u Stocu okupio se veliki broj Raguža, srodnika i prijatelja.

Uoči misnog slavlja izaslanstvo organizacijskog odvora ove manifestacije položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred novosagrađenog spomen – obilježja svim hrvatskih žrtvama stradalim u II svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, a koji je podignut u dvorištu stolačke crkve. Uz donatore i prijatelje ovaj su spomenik svojim prilozima najviše pomogli upravo Raguži sa svih strana svijeta. A da Raguži ne zaboravljaju svoj Stolac pokazali su i donacijom sata na sve četiri strane zvonika župne crkve sv. Ilije Proroka u Stocu.

Organizacijski odbor je za ovaj projekt prikupio sedam tisuća eura, a satove je, dok su zvonila crkvena zvona, blagoslovio pater Nikola Stanković, koji je, uz koncelebraciju stolačkog župnika don Rajka Markovića i župnika susjednih župa predvodio svečano misno slavlje u Stocu. ”Hvala vam dragi naši Raguži, za sve što ste učinili i donirali za ovaj spomenik i ove satove. Bi koji ste u inozemstvu nemojte zaboravit svoj zavičaj i svoje korijene, a vi koji ste ovdje nemojte napustiti taj zavičaj” – istaknuo je stolački župnik don Rajko Marković. Riječi hvale Ragužima, srodnicima i prijateljima uputio je i pater Nikola Stanković, koji je također vezan za stolački kraj jer mu je baka iz roda Raguža. U sklopu misnog slavlja mladi su čitali molitve, a program su obogatili Crkveni zbor, stolačke ženske pjevačke skupine, skupine i članovi HKUD-a ”Stolac” i ”Bosansko izvorno kolo”.

V.L.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s