Dio Mediteranskih igara 2021. godine u Stocu

Već je dobro poznato kako se grad Mostar kandidirao za domaćina Mediteranskih igara 2021. godine. Po pisanju Večernjeg lista jedan dio igara, odnosno natjecanja u odbojci i konjičkim sportovima, bio bi održan u Čapljini. To i nije neko veliko iznenađenje, imajući u vidu dosadašnje uspjehe i tradiciju odbojkaškog kluba Čapljina, kao i razvoj konjičkog sporta u ovoj općini.

Dok jedni ističu kako Mostar pored Talijana, Španjolaca, Francuza, Arapa, Grka i Turaka nema nikakvih izgleda, dotle drugi kažu ”Zašto ne”. Ako je moga Split, može i Mostar. Antun Vrdoljak, član Međunarodnog olimpijskog odbora za Večernjak upozorava da će biti vrlo teško, ali da vrijedi pokušati. No, svi se slažu da je i sama kandidatura odlična za Mostar.

Novi objekti
Bez obzira na ishod, sama kandidatura puno donosi. Osim već spomenuta psihološke situacije, idealna je reklama za Mostar koji želi biti turističko središte Bosne i Hercegovine i koji želi potvrditi i ojačati svoj mediteranski identitet. I predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Mediteranskih igara Amar Addadi pozdravio je kandidaturu Mostara.

”…posebno jer vaša kandidatura dolazi iz zemlje koja nikad nije bila domaćin Mediteranskim igrama”, naveo je Addadi u pismu. Prednost Mostara je i njegova multikulturalnost te što je sjecište triju velikih regija, a upravo je suradnja, na trusnom području Sredozemlja, u duhu igara.

Međutim, grad na Neretvi mora puno toga uraditi da bi mogao biti ozbiljan igrač u utrci za dobivanje mediteranske olimpijade. Financije i infrastruktura su ključni problem. Mostarci zato ne žele biti mostarocentrični te se razmišlja o disperziji igara po cijeloj Hercegovini tako da svi imaju korist od igara.

Večernjakova projekcija igara diljem Hercegovine
Večernji list je zbog toga napravio vlastitu projekciju gdje bi se koji sportovi mogli održavati, naravno ako Mostar dobije igre. Kriteriji su bili postojeća innfrastruktura, tradicija, sportski uspjesi…

Mostaru bi tako kao domaćinu trebala pripasti natjecanja u atletici, nogometu, plivanju… Stadion bi zbog kraljice sportova i nogometnog turnira trebao doživjeti potpunu rekonstrukciju. Također, Mostar zbog drugih sportova mora dobiti modernu sportsku dvoranu. Ako želi ozbiljno ući u projekt Mediteranskih igara, sportska dvorana morala bi već biti gotova jer grad bez osnovne sportske infrastrukture nema što tražiti u utrci s divovima.

Dvorana i fenomenalni rezultati košarkaša već su pretplatili Široki Brijeg za košarkaški turnir. Rukomet bi mogao biti rezerviran za Ljubuški, s obzirom na uvjete u sportskoj dvorani, ali i uspjehe rukometaša Izviđača. Grude već imaju uspješno organizirana Međunarodna natjecanja i odličnu infrastrukturu za boćanje, pa bi bile idealan domaćin turnira u tom tipičnom mediteranskom sportu, koji nažalost još nije posao olimpijski, ali je već odavno na repertoaru Mediteranskih igara. Čapljina ima odlične dvoranske uvjete za odbojku, kao i velike uspjehe i tradiciju odbojkaškog kluba u muškoj i ženskoj konkurenciji, a uz to Čapljina se trudi izgraditi infrastrukturu za nimalo jeftine konjičke sportove. Međugorje, s obzirom na Marina Čilića i Ivana Dodiga, pretplaćeno je na tenis. Čitlučka dvorana, s obzirom na brojne uspjehe svojih karataša i dugu tradiciju, mogla bi ugostiti borilačke sportove.

Posušje bi sa svojim golf-terenima moglo ugostiti natjecanje u tom skupom elitističkom sportu. Jablaničko jezero idealno je za veslače, a kanjon Neretve u području konjičke općine za kajak i kanu na divljim vodama. Mostar ne bi trebao imati problema ni s organiziranjem natjecanja u jedrenju s obzirom na blizinu naše jadranske obale. Iako Neum nije u krugu od 50km, eđunarodno olimpijski odbor bi tolerirao tu udaljenost zbog specifičnosti sporta, a što je činio i u slučajevima brojnih drugih gradova. No polako! Do realizacije ove projekcije treba puno toga napraviti.

Uključivanje države
Jasno je da Mostar i Hercegovina sami ne bi mogli na svojim leđima nositi igre te da je potrebno uključivanje entiteta i države. U slučaju Splita sedamdesetih cijela Jugoslavija je bila ‘suport’. Talijani su već obećali pomoć na polju lobiranja što nije zanemarivo s obzirom na utjecaj prekomorskih susjeda. Unatoč neučinkovitosti i nesklonosti središnjih tijela vlasti Mostaru i hercegovini, i samoj državi bi to bila odlična turistička reklama s najvećim sportskim događajem nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Samo natjecanje ostavilo bi u Hercegovini za sobom brilijantnu sportsku infrastrukturu.

Uostalom, ne bi se talijanski, španjolski i francuski gradovi otimali za domaćinstvo da nemaju od njega koristi. Iako na Mediteranske igre ne dolazi prva liga sportaša, Vrdoljak navodi kako je to natjecanje sa sportskog aspekta bitno jer se njime otvara novi olimpijski ciklus pa se tu kale sportaši koji će voditi glavnu riječ na sljedećoj olimpijadi. ”Imat ćete moju potporu”, poručio je Vrdoljak, A Mostarci kažu zažto ne. Ako nije uspjelo Rijeci, možda uspije snalažljivim Hercegovcima.
Sportovi i gradovi i kojima bi se održavala natjecanja

Čapljina – Odbojka i konjički sportovi
Neum – Jedrenje
Stolac – Biciklizam
Čitluk – Borilački sportovi
Međugorje – Tenis
Ljubuški – Rukomet
Mostar – Atletika, nogomet, gimnastika, stolni tenis, plivanje i vaterpolo
Nevesinje – Streljaštvo
Široki Brijeg – Košarka
Grude – Boćanje
Posušje – Golf
Jablanica – Veslanje
Konjic – Kajak i kanu na divljim vodama

V.L.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s