Umjesto u Neretvu malaksala Bregava uspjeva se dovući tek 2-3 km nizvodno od Stoca

Za one koji u zimskim mjesecima posjećuju Stolac, ovih dana slika je nestvarna, usahla Bregava. Dok se zimi voda ispod znamenite Inat ćuprije, jednog od tri stara stolačka mosta, prijeteći valja, početkom rujna rijeka mili samo kroz jedan luk. Toliko je protok nizak da se treba primaknuti koritu da bi se uočilo kretanje vode.

Umjesto u Neretvu u Klepcima kraj Čapljine, malaksala Bregava uspijeva se dovući tek dva-tri kilometra nizvodno od Stoca, gdje joj se u ponorima Vidovog polja gubi svaki trag. Ne treba posebice isticati da je takvo stanje pogubno za živi svijet. Prije petnaestak dana prvo je reagiralo Ribolovno društvo ”Bregava” u želji spasiti što se može, proglašena je zabrana ribolova do 1. travnja 2012.

Upućeniji u ovu problematiku ističu da su niski vodostaj i barice u koje se mjestimično pretvorila Bregava pravi mamac za ljude koji umjesto ekologije preferiraju brzu zaradu – lovile su se ribe i rakovi. Međutim, Stočani nevoljko pričaju s novinarima, pa i na temu vodostaja, nepovjerljivi su i oprezni, ali nam pojašnjavaju da pri niskom vodostaju zbog zagrijavanja vode što uvjetuje smanjenja kisika riba i onako ugiba. Ako je i tako onda je riječ o pravom pomoru živog svijeta u ovoj kraškoj ljepotici.

Zbog ustajale vode napušteno je i gradsko kupalište, a uzvodno u pravcu Berkovića, odnosno RS, na nekoliko mjesta gdje je rijeka dublja nema kupača kao prethodnih godina. Mještani tvrde da vodostaj Bregave nije bio tako nizak još od 1952, dakle šezdesetak godina. Inače, vode Bregave dijele dvije općine Berkovići i Stolac, a velike količine s vodo zahvata voze se i cisternama u žedna okolna sela. Procjene su da u ove sparne dane i do tri tisuće prostornih metara, završi kod potrošača, ono što preostaje vuče se koritom.

Još jedna zanimljivost, dajtonski kartografi kao da su se htjeli grubo našaliti s geografskom zbiljom na terenu. Tako je vrelo Bregava ostalo 500-njak metara u RS u dijelu prijeratne općine Stolac, koji sada pripada općini Berkovići. Htjeli ne htjeli, Stočani i Berkovićani su odmah po prestanku sukoba morali na dogovor, zbog vode. Tako je i danas. U svakom slučaju bez obzira na popratne okolnosti, na suhom su trenutačno i ribari i ribe.

V.L.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s