Skandal oko rehabilitacije Sahat – kule u Stocu

Rehabilitacija nacionalnog spomenika Sahat – kule u Stocu najnoviji je primjer nezakonitih postupaka izdavanja odobrenja za izgradnju i obnovu objekata te kršenja odredbi Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta od značaja za Federaciju BiH. Pri tome se izdaju određenja, a da se ne poštuje institut vlasništva nad objektima i zemljištem koji se grade ili obnavljaju.Na taj novi skandal u Stocu upozorava i reagira načelnik Stjepan Bošković, koji je o svemu detaljno izvijestio ministra prostornor uređenja Desnicu Radivojevića, ali i Ured visokog predstavnika u BiH.

”U konkretnom slučaju nacionalni spomenik Sahat – kula nalazi se na zemljištu u vlasništvu Općine. No kao investitor su u rješenju Federalnog ministarstva prostornog uređenja navedeni Udruženje za obnovu i razvoj povjerenja Stolac i Forum mladih Stolac. Tim investitorima se odobrava rehabilitacija nacionalnog spomenika bez pravovaljanog dokaza na teelju kojeg je investitor stekao pravo korištenja zemljišta radi građenja ili drugog dokaza kojim se stječe pravo gradnje. U Zakonu o prostornom planiranju je navedeno koji su sve to dokazi koji bi se u ovakvim situacijama morali priložiti. To su, uz ostalo, ugovor ili odluka nadležnog tijela, izvod iz zemljišne knjige, ugovor ili odluka nadležnog tijela  na temelju koje je investitor stekao pravo korištenja radi građenja, ugovor o partnerstvu sklopljen s vlasnikom zemljišta ili nepokretnosti… Bez ijednog od tih dokaza Ministarstvo je donijelo rješenje o rehabilitaciji nacionalnog spomenika koje je nezakonito jer je doneseno bez suglasnosti Općine Stolac kao vlasnika nekretnine i zemljišta koji se rehabilitiraju.” – upozorava načelnik Bošković te dodaje kako se nastavlja praksa donošenja rješenja koja idu izravno na štetu općine.

Stoga se traže žurne aktivnosti kako bi se poništilo spomenuto i slična rješenja te provela zakonita procedura u postupku izdavanja odobrenja za rehabilitaciju ovog nacionalnog spomenika.

”Ovakva nezakonita rješenja i zatvaranje očiju pred ovim problemom imat će za posljedicu nanošenje izravne štete općini Stolac, ali i stvaranje dodatnih nacionalnih tenzija i nestabilnu sigurnosnu – političku situaciju u općini Stolac.” – dodaje Bošković.

V.L.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s