20. obljetnica Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Prije 20 godina, 18. studenog 1991. godine je osnovana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, preteča Hrvatske republike Herceg-Bosne, upravno-administrativne jedinica BiH Hrvata. U početku je formirana kao politička, kulturna, gospodarska i teritorijalna organizacija BiH Hrvata, koja je radila na zaštiti, razvoju, te promicanju identiteta i interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Potez se pokazao kao strateški dobar, jer je iz okrilja Herceg-Bosne nastao HVO – prva organizirana vojna formacija u BiH s ciljem borbe protiv velikosrpske agresije. Upravo područja, koja je obranio HVO ili teritorije obranjene uz značajna sudjelovanja boraca HVO-a, su činili veći dio slobodnih teritorija krajem 1992. godine u BiH.
Dana 28. kolovoza 1993. godine HZ H-B je postala Hrvatska republika Herceg-Bosna sa svojim Ustavom i svim institucijama, te osiguravala Hrvatima u BiH opstanak i funkcioniranje svih osnovnih društvenih tijekova u teškim vremenima.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. godine. Daytonskim sporazum je stavljena točka na i na uređenje BiH i od tada traje borba BiH Hrvata za ravnopravnošću u BiH.

Kada je proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, u njezin sastav su ušli dijelovi dvije zemljopisne i povijesne cjeline: Bosne i Hercegovine, od kojih je sastavljena država Bosna i Hercegovina. Drukčije gledano u sastav Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tada su ušle sljedeće mikroregije i dijelovi mikroregija Bosne i Hercegovine: Bosanska Posavina, Zapadna Hercegovina, dijelovi Istočne Hercegovine (Stolac i Ravno), dijelovi Završja (Livno, Tomislavgrad i Kupres), Srednja Bosna, dijelovi Bosanske Krajine (Kotor-Varoš i dijelovi općine Skender-Vakuf – današnja općina Dobretići) i dijelovi sjeverne Bosne (Žepče, dijelovi općine Tešanj – današnja općina Usora, Vareš i dijelovi općine Kakanj).

Svim građanima područja Herceg-Bosne čestitamo ovaj veliki i značajan blagdan BiH Hrvata.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s