Cesta Neum – Stolac mora biti završena prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Prvi radovi na izgradnji hercegovačke magistrale koja će povezivati Neum i Stolac očekuju se već u nekoliko sljedećih tjedana, ističe Živko Matuško, načelnik općine Neum. Kada je u pitanju njegova općina svi pripremni radovi i dokumentacija su davno spremni, samo se čeka odobrenje Vlade FBiH.

Otkup zemljišta
– Faza od Babin dola do Broćanca je davno bila kompletirana i tu su radovi već mogli početi. I na drugim lokacijama eksproprijacija i otkup zemljišta su pri kraju. Ova magistrala je od ogromnog značaja za općinu Neum i njene stanovnika, Hercegovinu a naročito je važna za turizam u državi  – kazao nam je Matuško dodavši kako je Neum saobraćajno izoliran i zagušen. Navodi da su ljeti gužve na ulazu u Neum i na magistrali nepodnošljive što stvara lošu sliku o općini.

Olakšan pristup
– Ova magistrala će svakako olakšati pristup i projekt je od strateškog značaja za nas. Na ovaj način bi se izbjegle gužve na granici i kolone vozila i autobusa na postojećoj  uskoj i krivudavoj  cesti od Stoca do Neuma – istakao je Matuško.
Dodaje da magistrala mora biti završena do 2013. godine kako Neum ne bi ostao odsječen od ostatka države nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Potrebno oko 110 miliona KM
Vlada FBiH je sjednici održanoj 13. oktobra donijela Odluku kojom se utvrđuje javni interes za izgradnju magistralne ceste Neum – Stolac prema usvojenoj projektnoj dokumentaciji i planskim dokumentima prostornog uređenja. Riječ je o magistralnoj cesti dužine 48,8 kilometara, podijeljenoj na pet dionica, od kojih je najduža trasa od Bročanaca do Drenovca (25 km). Ukupni troškovi izvođenja radova na cesti iznose  109,8 miliona maraka, od kojih je do sada osigurano 6,8 miliona maraka.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s