FOTO: Božić i Nova Godina u Stocu 2011

Pripreme za slavlje Božića u stolačkoj župi tekle su vrlo intezivno. Posebno su se uključili djeca i mladi sa svojim Dumom Rajkom i časnim sestrama Slavom i Alojzijom. Postavili smo na početku Došašća Jaslice na Centru grada, a poslije i Jaslice i božićne jelke u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka. Djeca i mladi iz HKUD „Stolac“ s č. sestrom Alojzijom pripremili su božićnu priredbu „Radost se dogodila u Badnjoj noći“ koju su izveli na božićnoj Polnoćki, pred prepunom župnom crkvom vjernika iz naše i okolnih župa.

Svi naši župni zborovi u božićno vrijeme zajednički predvode pučko pjevanje pod sv. Misama u kojima se i okupljeni puk uključi, pa to zaista bude lijepo i za uho i za srce. Ovih svetih dana crkva je stalno dupkom puna, veliki su redovi za sv. Pričest, a tu je i veliki broj naših iseljenika iz čitavoga svijeta, koji su za ove radosne dane došli svojim obiteljima u Stolac i okolicu. Kako je lijepo kad se sva obitelj za božićne dane nađe na okupu. Bože daj da ubuduće imamo što više sretnih, dobrih i svetih kršćanskih obitelji u našem narodu i u čitavom svijetu.

               

Na Novu Godinu, 1. siječnja 2012. misno slavlje u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u 11,00 sati, predvodio je gen. vikar Dubrovačke biskupije dr. don Patar Palić u koncelebraciji bivšeg gen. vikara Dubrovačke biskupije i sadašnjeg bolničkog kapelana mons. don Mirka Maslaća i stolačkog župnika don Rajka Markovića. Na početku misnog slavlja, u prepunoj crkvi, sve je nazočne vjernike, a pogotovo drage goste iz Dubrovnika, pozdravio stolački Dumo i zaželio svima sretnu i blagoslovljenu Novu 2012. godinu.

Pod sv. Misom čitali su župni bogoslovi, a sv. Misu zajednički pjevali svi župni zborovi. Župni su ministranti, njih tridesetak, svojom službom oko oltara uveličali misno slavlje, a časne sestre Slava i Alojzija dostojno pripremile crkvu i župnu kuću da nam svima bude ugodno i po dušu i po tijelo. Propovjednik je održao lijepu i prikladnu propovijed razumljivu za sve uzraste puka Božjega. Posebno je rastumačio riječ „blagoslov“. Ta riječ uprisutnjuje Boga , to znači Bog te pogledao, Bog bio s tobom, Bog bio na ovome mjestu i s ovim osobama. Blagoslov nije nikakvo uklanjanje magije, negio zazivanje Boga i predaja Bogu onoga što blagoslivljamo. Poslije sv. Mise svijet se neko vrijeme zadržao pred crkvom u ugodnu čašćenju, čestitanju i razgovoru.

            

zupa-stolac.com

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s