Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti

 Srijeda, 22. veljače ove godine crkva slavi Pepelnicu ili Čistu Srijedu. Na Pepelnicu je značajan obred pepeljenja. Svećenik najprije blagoslivlja pepeo, a zatim ga stavlja vjernicima na čelo i pri tom govori: “Obratite se i vjerujte evanđelju!” ili: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!”

Obično se uzima pepeo spaljenih palmi i maslinovih grančica od prethodne Cvjetnice. Pepeo u kršćanskoj simbolici znak je pokore i obraćenja, otvaranja teških, dugih zabravljenih vrata prema drugima. Pepeo poziva na iskrenost i razgovor te dotiče dušu čisteći je od nakupljenog taloga zla, prkosa i oholost.Čovjeka, koji vjeruje u uskrsnuće, pepeo podsjeća na prolaznost života.To je ujedno i poziv na obraćenje k pravim i istinskim vrijednostima.

Pepelnicom započinje vrijeme korizme. Korizma je vrijeme u kojem razmišljamo o “vremenu koje nam je Bog ponudio”. To je naše vrijeme. Korizma traje od Pepelnice do mise Gospodnje večere na Veliki četvrtak, dakle 40 dana, pa joj otuda i naziv četrdesetnica. Simbolika broja 40 upućuje na četrdesetna razdoblja u povijesti spasenja. – Izraelci su, nakon izlaska iz egipatskog ropstva, na putu prema Obećanoj zemlji proveli u pustinji 40 godina. Bilo je to vrijeme kušnje i sazrijevanja. – Mojsije je 40 dana i noći molio i postio na brdu Sinaju, kako bi ublažio Božju srdžbu na Izraelce – Prorok Ilija je 40 dana putovao na Božju goru Horeb. – Nakon krštenja na rijeci Jordan, Isus je proboravio 40 dana u pustinji, moleći se i posteći. – Nakon uskrsnuća, 40 se dana ukazivao apostolima, a potom je uzašao na nebo.

40 je biblijski broj koji označava puninu vremena, savršenstvo, postizanje cilja. Korizma želi upravo to. Pred nas stavlja konačni cilj – nebo i nebesku proslavu kod Oca. Vrijeme od 40 dana je i naše vrijeme hoda. U tom vremenu nailazimo na kušnje, pitanja, različite izazove i ponude, no to je i vrijeme koje nam nudi rast i sazrijevanje.

Korizma je vrijeme milosti. Bog nam daruje priliku da u vremenu kojim raspolažemo razmislimo o svome životu. Poziva nas da tražimo smisao svoga života i postojanja, svojih misli, riječi i djela. Čovjekov životni put jest traženje spasa.Ovo vrijeme je obiljezeno jos postom,odricanjem, pokorničkim djelimaa i molitvom.U korizmi Crkva nas poziva riječima sv. Pavla da “kao suradnici Božji…, ne primite zaludu milosti Božje. Jer on veli u vrijeme milosti uslišah te i u dan spasa pomogoh ti. Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa.” To darovano vrijeme i tu priliku vjernik shvaća ozbiljno.

Ustani ti koji spavaš i spasi dušu svoju! Zar ćete čekati da vas smrću tijela stigne i smrt duše?
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s