Večeras ne zaboravite pomaknuti satove!

Sukladno Zakonu o računanju vremena, ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka. Pomjeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 02.00 sata računat će se kao 03.00 sata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Tako ćemo u noći sa subote, 24. ožujka, na nedelju, 25. ožujka, pomaknuti kazaljke sata za sat unaprijed i “izgubiti” jedan sat spavanja, ali će zato dan ubuduće biti duži. Promjene vremena obično se vrše u ranim satima nedjelje, jer je to jednostavnije nego tijekom radnog tjedna.
Zimsko/ljetno računanje vremena primjenjuje se kako bi se što više radnih aktivnosti obavljalo pod dnevnim svjetlom i tako se štedjela energija.
Međutim, ne pomiču sve države svijeta kazaljke sata i ne pomiču ih u isto vrijeme. Tako su SAD i Kanada prešle na ljetno računanje vremena još 11. ožujka, Australija će od 1. travnja preći na zimsko računanje vremena, dok su se neke države poput Rusije, Bjelorusije i Ukrajine pridružile državama koje ne pomiču kazaljke sata (npr. Island).

Ideja o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine. U Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, ljetno računanje vremena prvi puta je uvedeno 1982. godine.

Ljetno računanje vremena završava ove godine 28. listopada u 03 h 00 min i 00 s pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s