Svečano obilježen “Dan oslobađanja Stoca”

13. lipnja svečano je obilježen Dan oslobođenja Stoca. Na taj dan točno prije 20 godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su područje općine Stolac. U veličanstvenoj i pobjedonosnoj akciji  konačno su otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine. Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata.

Program obilježavanja započeo je u 900 sati u stolačkoj župnoj crkvi, svečanom svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković. Nakon svete mise, uz limenu glazbu vjernici su se uputili ulicom Hrvatskih branitelja do središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, gdje je nastavljena svečanost. Uz prigodan recital i polaganje vijenaca, nazočnima se obratio i načelnik općine Stolac.

Načelnik Bošković istaknuo je značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede i da im najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i odlučnost što su svima sadašnjim, ali i budućim naraštajima osigurali mir i slobodu. Također, osvrnuo se i na trenutačne političke prilike u zemlji, na neravnopravnost Hrvata i nepoštivanje izborne volje Hrvatskog naroda, te istaknuo da Hrvate u organima vlasti ne mogu predstavljati one stranke koje nemaju legitimitet i potporu Hrvatskog naroda u BiH.

Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“  u izvedbi limene glazbe Trebižat. Nakon himne minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili i svijeće upalili: Načelnik općine i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac, predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine, predstavnici susjednih općina i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te ostala izaslanstava. Nakon polaganja vijenaca u Salonu općine održan je „Okrugli stol Stolac 1992“.

stolac.gov.ba

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s