Župa sv. Ilije Proroka Stolac

KATOLIČKA CRKVA.

Kućna kapelica sv. Ilije služila je gotovo 40 godina, od 1865. do izgradnje nove crkve, 1902. godine. Više se vremena odlučivalo gdje graditi župnu crkvu: u župnom dvorištu, kod katoličke škole, gdje je danas, ili u varoši, “ali u varoši skupo, a Turci ne bi prodali”, piše fra Oracijev nasljednik don Lazar. Ipak se konačno odlučilo graditi je gdje se i danas nalazi.

Mostarski biskup i trebinjski upravitelj fra Paškal Buconjić blagoslovio je temelje nove crkve sv. Ilije 4. svibnja 1901. godine, a već iduće godine, 30. studenoga 1902. crkva je bila pod krovom i u njoj je župnik i dekan don Vide Putica prvi put slavio sv. Misu s narodom. Crkvena ograda podignuta je 1904. a gvozdena kapija 1905. Oltar, dar naših Amerikanaca, 1910. Portal i zvonik dogotovljeni su 1912.

Župnik don Marko Zovko, 1937. godine, nabavio je s pomoću župljana i prijatelja tri zvona, koja je blagoslovio biskupov konzultor dr. don Petar Čule iz Mostara. Naroda je bilo 3000 i osam svećenika.

Orgulje su postavljene 1965. godine za župnika don Anđelka, a dušmanska granata u njih pala 1993. i posve ih uništila. Pjevački je zbor uvijek bio aktivan, glasan i glasovit, bez obzira kako se zvao.

Župa sv. Ilije Stolac

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s